De beste wijnimporteur van Nederland

Lekkere wijn is misschien een kwestie van smaak, goede wijn is een kwestie van kennis. Daar heeft wijnimporteur Okhuysen in Haarlem genoeg van in huis.


Xavier kat, directeur van wijnimporteur Okhuysen

De oorsprong van het 150 jaar oude bedrijf ligt in de Gierstraat in Haarlem, waar nu nog altijd een winkel van Okhuysen zit. Voor particuliere klanten, en omwille van de nostalgie natuurlijk. ,,Tot halverwege de jaren tachtig zat er achter de winkel duizend meter opslag. Regelmatig kwamen er hele vaten wijn binnen. Er kwamen ook wel tankwagens vol wijn voor rijden. Dan werden de slangen uitgerold en werd de wijn ter plekke gebotteld’‘, vertelt Kat.

Zijn vader begon als scholier bij Okhuysen, als bijbaantje. De laatste Okhuysen had geen opvolger en verkocht het bedrijf aan Bols. ,,Maar na een jaar of vijf begon het bedrijf aanzien te verliezen. Mijn vader heeft het daarom in ‘76, met een partner, gekocht. Zij hebben de inkopen weer geperfectioneerd en een klantenkring en assortiment opgebouwd’‘, vertelt Kat. ,,Zelf raakte ik pas in de ban van wijn toen ik na de Hogere Hotelschool een jaar in Bordeaux doorbracht. Vóór die tijd was wijn voor mij een verplicht nummer.”

Kat woonde vijf jaar in Bordeaux. In 1999 kwam het bedrijf geheel in handen van hem en zijn vader. Met zichtbaar enthousiasme vertelt hij. ,,Stel je voor: de boer in zijn wijngaard, al vanaf de winter bezig met het vertroetelen van zijn ranken. Iedere druif heeft iets anders nodig: wind, warmte, kleigrond, zand of juist regen. De timing van de oogst als de druif op zijn best is, moet precies goed zijn.”, zegt Kat. ,,De vreugde van de boer als hij de oogst veilig heeft binnengehaald. En dan moet het proces van wijn maken nog beginnen. Er volgen tientallen keuzes die stuk voor stuk de smaak van de wijn beïnvloeden. Dat vind ik zo mooi.’‘

In de winkel worden nog regelmatig proeverijen gehouden, maar het kantoor, de vinologen en de opslag van de wijn zitten tegenwoordig aan de Küppersweg 19 in de Waarderpolder. Hier komen jaarlijks alleen al 150.000 flessen witte huiswijn binnen. In totaal importeert Okhuysen ruim duizend verschillende wijnen van 220 wijnboeren. ,,We houden de ontwikkeling van wijn overal ter wereld in de gaten. De nadruk ligt bij ons op elegante Europese wijnen, maar we hebben ook wijn uit Chili en Argentinië.”

Enkele jaren geleden werd Okhuysen door wijnplatform Meiniger’s Wine Business International uitgeroepen tot de beste wijnimporteur van Nederland. De mooiste wijnen worden al sinds de jaren ‘70 opgeslagen in de ‘bibliotheek’, een keurig gecatalogiseerde verzameling flessen waarvan er zo nu en dan heus weleens een open mag.

Uit een kistje komt een bestofte fles Port uit 1900, de oudste fles in het pand. Kosten: 900 euro. Valt mee, vergeleken met enkele jongere flessen in de winkel aan de Gierstraat, die wel vier- tot vijfduizend euro kunnen kosten. ,,Het is de zeldzaamheid die telt’‘, zegt Kat. Okhuysen verkoopt overigens ook flessen vanaf vijf euro én helpt een handje bij het uitzoeken van de juiste fles. Naast vinologen werken ook verschillende oud-sommeliers bij het bedrijf.

www.okhuysen.nl