De houten vloer

De meest voorkomende vloer is van hout. Hout heeft een warme uitstraling, kan in vele stijlen worden gelegd en isoleert zodat de vloer niet koud aanvoelt.


Hout heeft een warme uitstraling, kan in vele stijlen worden gelegd en isoleert zodat de vloer niet koud aanvoelt.

Hout is duurzaam en makkelijk in onderhoud. Toch worden houten vloeren vaak vervangen door steen. Mensen denken dat tegels nog praktischer zijn, duurzamer en beter te verwarmen.

Een tegelvloer kan prachtig zijn maar heeft een veel hardere en killere uitstraling dan hout. Een oud huis bijvoorbeeld verliest veel van zijn uitstraling als de houten vloer eruit gaat voor een tegelvloer. Huizen met tegels zijn ook minder geliefd bij kopers omdat hout nu eenmaal meer sfeer en warme heeft.

Een keuken of een uitbouw met betonvloer zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken prima geschikt voor een houten vloer. Op een betonvloer met vloerverwarming kan gewoon hout worden gelegd. Als de vloerenzaak beweert van niet ga dan op zoek naar een bedrijf dat er positieve ervaringen mee heeft. De houten vloer in de keuken heeft natuurlijk meer te lijden dan in de woonkamer. Leg je het hout door in de keuken kies dan een harde, duurzame houtsoort zoals merbau, meranti, beuken, kastanje of eiken.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke uitstraling, tekening en kleurnuances. Eiken is de meest gekozen houtsoort omdat deze hard en dus duurzaam is en de prijs lager is dan van veel andere harde houtsoorten. Het eiken is licht van kleur maar kan in vele kleuren worden afgewerkt. Een steeds populairder wordende parketsoort is bamboe.

Bamboe heeft een unieke uitstraling en is bijzonder hard en duurzaam. Omdat het snel groeit is bamboe ook heel betaalbaar.

Er zijn vele afwerkingen mogelijk; was, wasolie, hardwax, olie, beits en lak. Elke afwerking heeft zo zijn voor- en nadelen. Een hoogglans gelakte vloer is prachtig maar niet geschikt bij zeer intensief gebruik. Je kunt je voorstellen dat in een woonkamer waar snel zand naar binnen wordt gelopen een hoogglans vloer niet lang mooi blijft. Laat je goed informeren door de parketzaak welke afwerking past bij de houtsoort en vooral ook bij het gebruik van de vloer.

Tegenwoordig kiest men vaak voor het oliën van de vloer. Olie is makkelijk in gebruik en intensief gebruikte stukken vloer kunnen eenvoudig worden bijgewerkt. Een ander voordeel van olie is dat deze in vele kleuren te krijgen is. Een lichte vloer kan in vele kleurnuances worden geolied. Wil je een heel donkere vloer dan zou ik eerder een donkere houtsoort (bijv. wengé) aanraden dan het donker oliën van bijv. eiken. Het pigment in de olie is maar een dun laagje en bij schade of slijtplekken wordt het moeilijk de vloer weer op kleur te krijgen.