De paden op met de juiste schoenen

Natte voeten, blaren, schurende naden; die halen de lol wel uit het wandelen. Met de juiste schoenen loopt het een stuk beter. Daar weten ze bij De Jong Recreatie in De Zilk alles van.


Marlo Koelewijn, hoofd outdoor De Jong Recreatie.

,,Niks zo vervelend als pijn bij het lopen”, zegt wandelschoenenspecialiste Marlo Koelewijn. Als enthousiast wandelaarster weet ze precies waarover ze het heeft. Bovendien heeft ze jarenlange ervaring in het aanmeten van het juiste paar stappers bij iedereen.

Eerst even het volgende: de ene wandelschoen is de andere niet. ,,Wandelschoenen worden verdeeld in vier categorieën van A tot D’‘, legt Koelewijn uit. Categorie A is een soepele schoen, geschikt voor wandelingen op vlakke grond. Categorie B is voor bergwandelingen op de paden. Schoenen van het type C en D zijn bedoeld voor bergbeklimmen en worden meestal in combinatie met stijgijzers gedragen. ,,Dat zijn echte klompen, enorm stugge schoenen die enorm veel grip hebben’‘, zegt Koelewijn.

Bij De Jong worden de types A, A/B (een tussenvorm) en B verkocht. ,,We hebben een zeer grote keuze voor zowel de hobbymatige wandelaar als de fanatieke wandelaar”, zegt Koelewijn. Bij De Jong vind je al een goede wandelschoen vanaf 69 euro.

Een wandelschoen koop je niet op de mooie kleur. Pasvom is alles. ,,Ik wil altijd de voeten van de klant zien”, zegt Koelewijn. ,,Voor een smalle voet kies je een smallere schoen. Ik vraag altijd naar de maat en pak vervolgens een halve of hele maat groter. ‘Ik loop ze wel uit’, zeggen sommige mensen. Dat is onzin. Een schoen gaat naar je voet staan, maar je moet er wel meteen op weg kunnen wandelen.”

Basisregels voor de koop van een wandelschoen: de tenen moeten vrij op en neer kunnen bewegen, de hiel mag niet slippen en de schoen moet ‘klemvast’ aansluiten. Om dit te testen heeft De Jong Recreatie een schuin aflopende brug op de schoenenafdeling staan. ,,Als je teveel speling hebt en in de bergen een half uur naar beneden wandelt, loop je blauwe tenen”, aldus Koelewijn. ,,Op onze brug kunnen we testen of de schoen in een schuine hoek goed blijft zitten.’‘

Schurende naden kunnen na een tijdje wandelen net zo goed zeer gaan doen. ,,Vooral vrouwen hebben last van hallux valgus, een scheefstaande grote teen door een vergroeiing in het gewricht. De naad van het leer kan dan heel vervelend zijn. Speciale schoenen zonder naad zijn de oplossing.’‘

De winkel verkoopt zeven verschillende schoenenmerken: Hi-Tec, Teva, Grisport en Salomon plus de drie topmerken Lowa, Meindl en Hanwag. De topmerken onderscheiden zich onder meer door het gebruik van Goretex, de top in het segment als het om een waterdichte voering gaat. Natte voeten bij het wandelen zijn immers geen klein ongemak. ,,Het is onprettig, en bij natte voeten heb je eerder kans op blaarvorming.”

Om te voorkomen dat zweetvoeten alsnog voor dikke blaren zorgen, zijn de juiste sokken net zo belangrijk als de schoenen, volgens Koelewijn. ,,Veel mensen dragen katoenen sokken. Dat moet je dus nooit doen. Katoen houdt vocht vast. Je sokken worden nat en blijven ook nat.’’ In plaats daarvan raadt zij sokken aan waarin polypropyleen is verwerkt. ,,Dat blaast het vocht tijdens het lopen als het ware weg van je voeten.”