Een smaakvol tussendoortje dat nog gezond is ook!

Een verantwoorde granenreep zonder toevoegingen van suikers, e-nummers en andere bewerkte grondstoffen. En niet geheel onbelangrijk, nog lekker ook! De goedgevulde granenreep van Doctor’s Orders is voor iedereen aan te raden die tussendoor wel eens trek heeft. Cranberry&Orange, Nuts&Vanilla of Cacao&Nuts. Zelfs de verpakking ziet er al lekker uit.Onbewerkte grondstoffen als haverzemelen, volkoren tarwemeel, tarwekiemen en lijnzaad voor het deeg. Gedroogd fruit, noten en honing voor de vulling. Even bakken in de oven en klaar is Kees. Het klinkt allemaal heel simpel maar hier is een jarenlang proces aan vooraf gegaan. Want wat zijn nu onbewerkte grondstoffen, wat heeft het lichaam precies aan voeding nodig en hoe bewerk je dat tot een smakelijke reep?

Grondleggers van Doctor’s Orders zijn voedingsmiddelentechnoloog Andries Gort en Jerry Hoogendoorn, voormalig koekjesfabrikant. Beiden zinspeelden al lange tijd om iets op de markt te brengen dat niet alleen gezond en voedzaam is maar ook lekker. Andries, die zelf dagelijks zijn eigen mix van muesli samenstelt om de dag goed te beginnen, en Jerry raakten na enkele gesprekken zo enthousiast dat ze gelijk begonnen met het verzamelen van producten die zij wilden gebruiken voor de reep. ,,We zijn naar beurzen geweest waar fruit zonder schadelijke stoffen als nitraat en sulfaat werden gepresenteerd. Fabrieken in heel Europa bezocht waar ze werken met onbewerkte grondstoffen, dus zonder toevoegingen van suikers, geur- kleur en smaakstoffen (e-nummers) maar we hebben ook uren in de keuken gestaan hoe we het deeg zo konden bereiden dat het verwerkt kon worden als gevulde granenreep,’’ vertelt Jerry enthousiast.

De eerste exemplaren waren alleen niet over om naar huis te schrijven. Te droog, te zacht, de vulling die te zwaar op de maag viel. Na drie jaar experimenteren en verfijnen van het recept kwam een reep uit de bus die het volgens het zorgvuldig samengestelde panel net niet haalde. ,,Het is echt een kwestie van lange adem hebben,’’ aldus Hoogendoorn. Ook vanwege het financiële gedeelte overwoog de voormalig koekjesfabrikant om de stekker uit het project te trekken. Maar besloot met steun van derden toch door te gaan met de lekkernij. Uiteindelijk is na vier jaar van idee tot product een heerlijke en gezonde voedzame reep tot stand gekomen.

Dat verdient ook een goede uitleg en een mooie duidelijke verpakking. Daar komt de bekende Haarlemse striptekenaar Joost Swarte om de hoek kijken. Met zijn heldere manier van tekenen paste hij perfect in het plaatje van Doctor’s Orders. ,,Je begint een proces en uiteindelijk creëer je zelf het product. Dat spreekt mij aan,’’ aldus Swarte. ,,Het is een uitdaging om de granenreep zo goed maar ook zo simpel mogelijk uit te drukken in kleine tekeningen. Andries en Jerry kwamen met grondstoffen, smaken en geuren. Daar heb ik logo’s en tekeningen bij bedacht. Dit moet in één keer duidelijk maken waar het product voor staat. Terug naar de basis zeg maar.’’

www.doctorsorders.com