Douchen in plaats van bad bespaard veel water

Lekker badderen? Nederlanders verbruiken gemiddeld meer dan 100 liter kraanwater per dag, een groot deel daarvan in de badkamer. Voor wie juist daar water wil besparen, hieronder een aantal tips!

Douchen in plaats van badderen kan al veel water en daarmee geld besparen.
Douchen in plaats van badderen kan al veel water en daarmee geld besparen.

Douchen is de grootste ‘boosdoener’ als het om waterverbruik gaat. Een eenvoudige manier om het verbruik te minderen, is een waterbesparende douchekop te monteren. Met deze douchekop bespaar je bijna de helft van het water en ook veel gas. Ook korter douchen bespaart veel water.

Wie graag in bad gaat, kan ook water besparen. Allereerst door toch vaker voor de douche dan voor het bad te kiezen. Een korte douche is veel zuiniger dan een bad. Toch in bad? Laat het bad dan niet te vol lopen. Het is zonde als het water door de opening onder de kraan wegloopt.

Ook het toilet doorspoelen kost veel water. Om dit te minderen, is het aan te raden een spaarknop op het toilet te installeren. Deze knop bespaart gemiddeld 16 liter per persoon per dag. Dat is jaarlijks bijna 15.000 liter. Ook zijn er steeds meer huishoudens die bijvoorbeeld regenwater opvangen en dat via een modern systeem gebruiken om de wc door te spoelen.