Een ruige plantenbak

Strakke plantenbakken van aardewerk of kunststof passen niet echt in een ruige, natuurlijke tuin. Een alternatief is om zelf een plantenbak te maken van restanten baksteen, die bijvoorbeeld zijn overgebleven na een verbouwing.

Een bijpassende plantenbak is van allerlei soorten restmaterialen en –voorwerpen te maken.
Een bijpassende plantenbak is van allerlei soorten restmaterialen en –voorwerpen te maken.

Deze beschrijving gaat uit van een ronde bak van 70 cm hoog, met een diameter van een meter.

Sla in het midden van de plek waar de bak moet komen een tentharing in de grond. Bind daar een touwtje van 50 cm aan vast en knoop aan het andere uiteinde een schroevendraaier. Trek met behulp van deze zelfgemaakte passer een cirkel in de grond.

Koop een stuk gaas van 3,25 meter lengte. Knip met een kniptang dit deel overlangs door zodat je een stuk van 30 cm overhoudt.

Zet een uiteinde van het gaas met een tentharing vast op de afgetekende cirkel. Buig het gaas langs de getrokken lijn rond en zet het om de 30 cm met een tentharing in de grond vast. Bevestig daarna de overlappende 10 cm aan elkaar met behulp van stukjes ijzerdraad en een combinatietang.

Leg aan de binnenzijde van het gaas de eerste ring stenen. Breng daarop een laagje tuinaarde aan en leg de volgende ring stenen aan. Ga zo door tot de stenen net iets boven het gaas uitsteken. 

Stort de plantenbak vol tuinaarde. Druk deze aan maar oefen niet te veel kracht uit. Besproei de aarde rijkelijk, zodat die uit zichzelf gelijkmatig inklinkt. De aarde duwt de bakstenen strak tegen het gaas aan. Vul de bak zo nodig na enkele dagen bij met aarde.

Wacht tot de grond voldoende is ingeklonken en plant dan de planten in de bak.