Er zijn maar twee soorten wijn

Wijnleverancier aan speciaalzaken, restaurants en ook supermarkten, houdt bij de inkoop van de wijnen rekening met twee zaken. Ten eerste uiteraard de vraag van de consument, welk type wijn wordt graag gedronken. En verder worden er wereldwijd beurzen en wijnproeverijen bezocht. Welke wijnen zijn spraakmakend, anders en verrassend, is dan de insteek bij de selectie.



Eigenlijk zijn er maar twee soorten wijn op de wereld.’’ Van Lammeren legt uit:,, Het drinken van wijn is een persoonlijke beleving. En dan zijn er maar twee soorten. Wijn die je lekker vindt en wijn die je niet lekker vindt.’’

Lekker of niet lekker

,,Pas als men dat onderscheid heeft gemaakt, komt een ander perspectief tevoorschijn, het begrijpen van wijn. Die fase van onderscheiden zit er wel in, in Nederland. Hoewel maar vijf procent van de bevolking daadwerkelijk iets weet van wijnen, raakt de rest steeds meer geïnteresseerd. Niet alleen in wijnen maar ook in voedsel.’’ Zegt van Lammeren.

Programma’s als 24Kitchen worden inderdaad goed bekeken. Dit is te wijten, of misschien wel te danken, aan de crisis. Men trakteert zichzelf eerder op een lekker etentje thuis dan in een restaurant. Wijn wordt ook steeds meer populair en is weggelegd voor een zeer grote en brede doelgroep. Wijn is net zo ingeburgerd als lekker eten of de mode volgen, ook bij jongeren, getuige de social media, bloggers en televisieprogramma’s. Henrico van Lammeren: ,,Omdat smaak een subjectief begrip is, is het een onderwerp van gesprek. Kun je het ‘er over hebben’.’’

Hip en Klassiek

Populair zijn momenteel de varianten van bubbelwijnen. Van Lambrusco via Spumante naar Champagne. Daar mixdranken als Gin Tonic ook weer vaker worden gedronken ligt in het verlengde daarvan de opkomst van wijnen met een bittertje erin.

Klassieke wijnen als Bordeaux en Bourgogne bieden een zeker houvast, men kent de naam en de smaak en ze staan voor gastvrijheid. ,,Kijk mij eens een mooie wijn in huis hebben gehaald. Laten we er samen van genieten.’’

Zijn er nog professionele wijntips voor de aankomende feestmaanden? Wat drinkt men waarbij en waarom? ,,Eigenlijk heb ik geen echte tips’’, zegt Van Lammeren. ,,Alles is op te zoeken of te vragen bij elke wijnspecialist. En vergeet alsjeblieft je eigen smaak niet. Je begrijpt best dat bij het zure van zuurkool geen wijn met een zoete ondertoon past. Of juist bij een ‘donker’ gerecht geen zuurtje. ‘Mondgevoel’, is een populaire term maar geeft het goed weer. En verder: proef met aandacht. Gun jezelf die paar seconden om vast te stellen wat je proeft.’’