Fotocollage aan de muur

Fotolijstjes zijn te gebruiken voor eigengemaakte foto's, maar mooie stukken behang, ansichtkaarten of een opvallende afbeelding uit een tijdschrift kan er ook mooi in.


Een fotocollage is ook op deze manier vorm te geven.

Een ‘collage’ aan de muur van fotolijstjes is niet moeilijk te maken en levert een mooi geheel op.Lijst de foto’s, kleurvlakken en passe-partouts in de diverse fotolijstjes in. Voor rust in de compositie is het beter om te kiezen voor één kleurstijl, materiaalsoort of vorm.

Bepaal hoe groot de compositie op de muur mag worden. Leg de fotolijstjes op een krant. Teken de contouren af en knip ze uit. Markeer ook de plek waar het spijkertje of het schroefgaatje komt.

Bevestig aan de achterzijde van ieder fotolijstje een schilderijhaakje. Meet en bereken hiervoor exact het midden van het lijstje. Teken dit punt af. Bevestig onder dit punt het schilderijhaakje. Zorg ervoor dat het haakje niet boven de fotolijstjes uitsteekt.

Leg de uitgeknipte stukken krant op de grond. Schuif ze heen en weer tot er een mooie compositie van de juiste maat ontstaat. Nu kun je er een collage van maken.

Meet de omvang van de compositie nogmaals en zet deze maat met een zeer dun potloodstreepje op de muur. Hang de compositie niet te hoog en laat de boven of onderzijde lijnen met een deurpost of raam. Door aan de onderzijde een fotoplank te bevestigen, krijgt de compositie meer diepte.

Gebruik bij kleine fotolijstjes een stalen spijker. Bij grotere lijstjes is het verstandig om een gaatje te boren en een plug met schroef te gebruiken. Hang de fotolijstjes daaraan op en de collage is klaar.