Hoeveel water valt er in de tuin?

KNMI meet de neerslag op veel plaatsen in Nederland, wat een goede indicatie geeft, maar wie echt wil weten hoeveel, of hoe weinig, regen er in de eigen tuin is gevallen, moet zelf aan de slag met een regenmeter. De hoeveelheid neerslag kan namelijk flink verschillen over relatief kleine afstand.Daarbij is een regenmeter gewoon leuk. In periodes van hevige regen of juist droogte is goed te meten hoeveel neerslag er in eigen tuin is gevallen. Wie dit regelmatig bijhoudt en opschrijft, kan de ene week met de andere vergelijken en zo te weten komen wat de natste week van het jaar was.

De benodigdheden voor het maken van een eigen regenmeter zijn een lege plastic fles, een strookje papier, een stukje doorzichtig plastic (huishoudfolie bijvoorbeeld), een liniaal of meetlint, een schaar en plakband.

Snij het bovenste, schuin toelopende deel van de fles af. Zet dit deel op z’n kop in de onderkant van de fles, zodat het een soort trechter is.

Teken op een strookje papier van ongeveer tien centimeter met de liniaal de centimeterverdeling. Onderaan beginnen met 0 en bovenaan eindigen met tien. Knip daarna een stukje van het doorzichtige plastic af, zodat het net iets groter is dan het papieren strookje en plak dit over het papieren strookje heen op de fles en klaar is de regenmeter.

Hang de regenmeter niet onder of dicht bij een gebouw, afdak of boom, want die hebben veel invloed op de uiteindelijke regenstand. Eén millimeter komt overeen met 1 liter water per vierkante meter.