Houd je kamer ‘s zomers koel

De zon heeft zich dit voorjaar nog niet veel laten zien, maar de zomer komt eraan en wie wil dan niet in een aangenaam en koel huis wonen? Een zonnescherm is de oplossing. Maar hoe hang je die op?


Wie de zon uit huis wil houden, heeft ’s zomers veel baat bij een zonnescherm. Foto: vdHKozijnen.nl

Neem voordat je aan de klus begint, de montagehandleiding van het gekochte zonnescherm goed door en schakel de hulp van een buurman in.

Bepaal de hoogte van het knikarmscherm. Een goede hoogte is 3 meter, omdat iedereen dan goed onder het scherm door kan lopen. Ook als het zonnescherm helemaal is uitgerold.

Houd samen met de buurman het zonnescherm op de juiste plaats. Zorg dat het aan weerszijden van het kozijn evenveel uitsteekt. Controleer of het knikarmscherm waterpas hangt.

Teken daarna de gaten voor het ophangmechanisme op de muur af. In de bijgevoegde montagevoorschriften van het zonnescherm staat hier meer over. Boor gaten in de muur en breng de bijgeleverde pluggen aan. Check de grootte van de gaten op de montagehandleiding. Let op: boor altijd in een volle steen en nooit in een voeg.

Zet daarna het knikarmscherm met de bijgeleverde bouten vast met een ringsleutel.

Wie een zonnescherm heeft met handbediening is nu klaar. Voor elektrische bediening is het nodig een doorvoergat voor de kabel te boren, zodat het knikarmscherm binnenshuis bediend kan worden. Wie geen ervaring heeft met elektra, kan beter hiervoor een installateur inschakelen.

Monteer binnenshuis, op de gewenste hoogte, de meegeleverde wisselschakelaar. Sluit het vieraderig elektrasnoer van de motor aan en een drie-aderig snoer plus stekker volgens het schema op de wisselschakelaar.

Stel het zonnescherm nog even goed af volgens de meegeleverde instructie en het knikarmscherm is klaar voor gebruik.