Maak je terras weer als nieuw

In de zomer zitten we het liefst elke avond in de tuin, op het mooi en strak aangelegd terras. Na een paar jaar liggen die er alleen niet meer zo strak en mooi bij. Door een gezakt grondwaterpeil, slecht ingeklonken grond of mollengangen kunnen de stenen verzakken. Je kunt een verzakt terras gelukkig eenvoudig zelf herstellen.

Met een dun laagje specie onder het zandbed blijven de tegels beter hechten aan de ondergrond.
Met een dun laagje specie onder het zandbed blijven de tegels beter hechten aan de ondergrond.

Verwijder daarvoor eerst de verzakte stenen of tegels. Maak het zandbed stabiel door gebruik te maken van een mengsel van een deel cement en vijf tot zes delen zand. Voor simpele tuinpaden is een ondergrond van 10 tot 20 centimeter zand voldoende. Zorg wel dat zandbed goed vochtig is, besproei het daarvoor eventueel met de tuinslang.

Maak het bed vervolgens waterpas en gebruik daarna een lat om het zand ‘af te rijen’. Om te zorgen dat de tegels voortaan beter hechten aan de ondergrond, leg je ze op een speciale manier terug. Span daarvoor een touw, zodat je de tegels op hoogte kunt intikken en er vervolgens weer uit kunt halen. Strooi ten slotte een dun laagje specie over het zandbed en leg de tegels terug. Tot slot spuit je de tegels af. Zo verdwijnt de cementsluier. Blijf vervolgens één dag van de bestrating af, dan is je terras weer als nieuw.