Installeer je eigen deurbel

Ding, dong. Soms is hij mateloos irritant, vaak onmisbaar: de deurbel. Is hij aan vervanging toe of ben jij toe aan een ander deuntje? Zo installeer je een nieuwe bel naast de voordeur.


Installeer je eigen deurbel.

Bekijk eerst of in de beurt van de voordeur een stopcontact is. Nee? Kies dan voor een bel die op batterijen werkt. Bevestig de transformator op de muur, dicht bij het stopcontact en schroef de bel op de plaats naar keuze.

Boor nu een gaatje door het kozijn op de gewenste hoogte en steek het belsnoer er van binnenuit doorheen. Haal vervolgens met een striptang vijf centimeter van de isolatie van het belsnoer en strip ook beide aders twee centimeter.

Schroef de aders aan de polen van de beldrukker en zet die dan vast op het kozijn. Leid het belsnoer daarna naar de bel en knip het snoer op maat af. Zorg vervolgens opnieuw voor twee gestripte aders en bevestig een van de aders aan een van beide belpolen. Knip nu een stuk belsnoer op maat en verwijder aan beide uiteinden vijf centimeter van de isolatie en strip de aders opnieuw blank.

Schroef het belsnoer aan de zwakstroompolen van de transformator en aan de bel. Draai de twee nog vrije aders in elkaar en wikkel er isolatietape omheen. Strip daarna een stuk elektriciteitsdraad aan beide zijden twee centimeter, sluit een kant aan op de 220V-polen van de transformator en monteer aan het andere einde een stekker. Steek de stekker vervolgens in het stopcontact en luister of de bel werkt.

Gelukt? Zet alle snoeren dan vast met kabelclips en kit het gaatje in het kozijn dicht tegen de tocht.