Ontstop je toilet

Een verstopt toilet is vervelend, maar goed zelf op te lossen met behulp van een gewone tuinslang of een ontstoppingsveer, vaak te huur bij de bouwmarkt.


Een schoon toilet wil iedereen, maar een verstopping kán een keer voorkomen.

Chemisch ontstoppingsmiddel is minder geschikt om de afvoer open te krijgen. Dat is meer bedoeld voor een verstopte afvoer van een gootsteen of wastafel. Als verstopping regelmatig terugkeert, is de riolering wellicht niet in orde.

Voor je met ontstoppen kunt beginnen, moet je de watertoevoer afsluiten. Begin daarna met het leegscheppen van de toiletpot. Draai vervolgens de schroeven los waarmee die in de vloer of aan de muur bevestigd is.

Maak de aansluiting van de stortbak los en til de toiletpot uit de afvoeropening. Giet de zwanenhals leeg in een emmer of teil.

Een wc ontstoppen lukt soms met de tuinslang. Sluit de tuinslang aan op de kraan en duw het andere uiteinde zo ver mogelijk de afvoer in. Prop de opening rondom de slang zo strak mogelijk dicht met behulp van oude lappen. Blijf deze stevig aandrukken, terwijl een ander de kraan opendraait. Beweeg de tuinslang op en neer en probeer hem steeds dieper door te schuiven, totdat de verstopping is doorgespoten.

Als dit niet lukt, kun je het met een ontstoppingsveer proberen. Draai de borgmoer van de veer los en duw de veer met de hand zo ver mogelijk de afvoer in, totdat hij niet verder kan. Hou de trommel met één hand bij het handvat beet en draai met de andere hand in een rustig tempo aan de slinger. De veer zal al draaiend steeds dieper de afvoer indringen en zich uiteindelijk door de verstopping heen boren. Herhaal deze behandeling een paar keer en controleer steeds het effect door water in de afvoer te gieten.