Rijkdom van weleer in Alkmaar - raadhuis in Graft

De Hollandse Renaissancestijl kenmerkt het monumentale raadhuis in Graft dat in april zijn vierhonderdste verjaardag vierde. Jaarlijks vinden er wisselende exposities plaats en is het een trouwlocatie in de gemeente Graft-De Rijp. Even was er sprake van verkoop van het raadhuis, maar ondernemer Jaap Klaver heeft de handdoek opgepakt en regelt nu het gebruik ervan.


Raadzaal Alkmaar

Aan de Raadhuisstraat 24 in Graft staat het unieke zeventiende eeuwse raadhuis. Het is het oudste monument uit de gemeente Graft-De Rijp en stamt uit het jaar 1613. Het raadhuis is ontworpen door een onbekende architect. Aan het gecombineerde gebruik van baksteen en natuursteen, de uitbundige versiering met decoratief metselwerk, blokjes zandsteen, gevelstenen en gebeeldhouwde figuren kun je zien dat het gebouwd is in de zogenaamde Hollandse Renaissancestijl.

Graft was in de Gouden Eeuw een welvarend dorp. Dit had het voornamelijk te danken aan de vangst van haring en de teelt van hennep. De weelderige versiering aan beide gevels van het raadhuis herinnert hieraan. Een leuk detail is volgens Jaap Klaver de topgevel: ‘’Er staat een leeuw op die met beide handen het wapen van Graft vasthoudt. Diezelfde leeuw komt terug boven op de stoel van de burgemeester in de raadzaal en houdt daar wederom het wapen vast: de door de ‘Grafters’ gekoesterde ‘koe met de boom’.’’

De binnenzijde van het raadhuis straalt ook de warme sfeer van de rijkdom van vroeger uit. ‘’Het raadhuis werd oorspronkelijk gebruikt voor vergaderingen en rechtspraak, niet als werkruimte. Pas in de Franse tijd kregen de gemeentebesturen in Nederland meer functies en meer ambtenaren en werd het raadhuis opgesplitst in kleinere werkruimten’’, aldus Jaap Klaver. De benedenverdieping is in de zomermaanden een dependance van museum In ’t Houten Huis en wordt gebruikt als expositieruimte. Op de eerste verdieping bevindt zich de raadzaal. Deze werd en wordt gebruikt als sfeervolle en unieke trouwlocatie. Door het glas-in-lood heb je hier een prachtig uitzicht over het dorp.

De verarming van Graft zorgde in de negentiende eeuw voor verwaarlozing van het gebouw. Op een gegeven moment leek zelfs sloop niet veraf. Rond 1900 was de topgevel aan de straatkant verdwenen en waren de ramen beneden dichtgemetseld. Architect J.F.L. Frowein restaureerde het raadhuis in 1909, 1910 zorgvuldig. Een gedenksteen in de hal herinnert aan deze restauratie.

In 2010 ontstond er commotie omdat de gemeente Graft-De Rijp als eigenaar het idee opperde om het raadhuis in de verkoop te doen wegens een begrotingstekort. Mede door veel weerstand van historische organisaties en inwoners van Graft-De Rijp is besloten het raadhuis niet te verkopen. ‘’Vanuit omwonenden ontstond een actiecomité dat binnen een aantal weken meer dan tweeduizend handtekeningen bij elkaar bracht. Dit overtuigde de gemeente om te kiezen voor behoud in plaats van verkoop van het raadhuis’’, zegt Klaver.

En licht vervolgens toe: ‘’Sinds die tijd is er gewerkt aan het zoeken naar een andere manier om het gebouw rendabeler te maken. Ik heb de handdoek opgepakt en regelt nu het gebruik van het raadhuis. Je kunt de raadzaal huren voor van alles en nog wat. Dit kan een vergadering zijn, een presentatie, kleinschalige receptie en ga zo maar door. De ruimte is hier prima geschikt voor en wordt door de gebruikers als warm en sfeervol ervaren.’’

Meer informatie over dit unieke monumentale pand uit 1613 is te vinden op de website www.raadhuisgraft.nl.