Schoonmaakbeurt voor dakgoot

Nu bijna alle bladeren van de bomen zijn gevallen, wordt ook duidelijk waar ze zijn gebleven: in de dakgoot. Laat ze daar niet liggen, want dan ligt lekkage op de loer.

Maak de dakgoot regelmatig schoon om lekkage te voorkomen. Het einde van de herfst is daarvoor een goed moment.
Maak de dakgoot regelmatig schoon om lekkage te voorkomen. Het einde van de herfst is daarvoor een goed moment.

Een volle dakgoot is vanaf de grond te herkennen aan onkruid en gras dat erin groeit en als er bij een zware regenbui water over de rand of langs de buitenkant van de regenpijp  stroomt. 

Controleer de dakgoten regelmatig en houd ze schoon. Zorg voor een stevige ladder, goede werkhandschoenen, een tuinslang, een emmer en een schep en haal alle viezigheid uit de goot. Spoel de dakgoot daarna goed door, werk daarbij naar de regenpijp toe. 

Stroomt de regenpijp niet goed door? Steek dan de verstopping door met bijvoorbeeld een lang stuk ijzerdraad of speciale doorsteekveer. 

Controleer direct de waterdichtheid van de goot. Zitten er vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot, dan is de goot niet waterdicht. 

Geen zin om regelmatig het dak op te klimmen voor een dakgootcheck? Bescherm je dakgoot dan voor vuil met een gootbeschermer, gaas dat speciaal voor de dakgoot gemaakt is. Met de bijgeleverde klemmen is het gaas in mum van tijd aan de dakgoot bevestigd.