Schutting plaatsen

Een tuinschutting zorgt voor privacy, maar overleg wel eerst met de buren voordat je een schutting plaatst. Kant-en-klare schuttingschermen zijn te koop bij de doe-het-zelfzaak. Bij deze klus gaan we uit van schuttingpalen van 250 cm lang en schermen van 180 x 180 cm.


Een schutting is een prettige scheidingswand voor privacy. Door klimop of andere beplanting wordt de schutting één geheel met de tuin.

Meet de totale benodigde lengte van de schutting op met een landmeter. Bereken aan de hand daarvan hoeveel schermen nodig zijn door deze lengte door 180 cm te delen. Bekijk ook hoeveel palen nodig zijn.

Bepaal de plaats van de eerste paal en meet de posities van de andere palen uit. Een touwtje zorgt ervoor dat ze netjes in lijn komen te staan.

Maak daarna met een schep of een grondboor de 30 cm diepe gaten voor de schuttingpalen. Zet de palen in de gaten en veranker ze met snelcement. Zo staan ze niet alleen stevig, maar ze zullen ook minder snel rotten. Gebruik een waterpas om de palen recht te zetten.

Controleer met een touwtje en waterpas of de palen even hoog zijn. Ga uit van de laagste paal en zaag de andere zo nodig af.

Boor op 30 en op 160 cm boven de grond een gaatje van 3 mm in de palen. Schroef de schuttingsteunen op de zijkant van de palen vast. Schroef vervolgens de schermen aan de steunen. Zorg ervoor dat het schuttingdeel waterpas hangt.

Het laatste scherm moet misschien op maat gezaagd worden. Als alles staat, kan de grond rondom de palen aangestampt worden. Eventueel kunnen er nog zinken paalhoedjes geplaatst worden op de palen, als bescherming tegen het weer.

Wie de schutting één geheel wil laten vormen met de tuin, kan bloembakken en -potten aan de schutting hangen of er een klimplant tegenaan laat groeien.