Sloepennetwerk in Noord-Holland

Schippers van sloepen kunnen gemakkelijk hun weg vinden in het waterrijke gebied van Gooi en Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen. Door gebruik te maken van het nieuwe sloepennetwerk worden zij op hun wenken bediend.

Sloep - Watersporter op zijn wenken bediend
Sloep - Watersporter op zijn wenken bediend

De mooiste vaarroutes kunnen ontdekt worden aan de hand van bordjes die de zogenaamde knooppunten markeren. Het is een netwerk van genummerde routeborden en informatiepanelen. Bovendien is er een nieuwe site en een handige app.

Dit nieuwe netwerk is het eerste deel in de provincie Noord-Holland. Het loopt onder meer over de prachtige Vecht van Utrecht naar Muiden en sluit aan op het vorig jaar aangelegde deel in het Veenweidegebied van Utrecht. In totaal is daarmee een extra netwerk van 280 km route aangelegd. Het is nu, samen met het bestaande netwerk in de provincie Zuid-Holland, het grootste aaneengesloten sloepennetwerk van Nederland.

Het principe van het netwerk voor sloepen werkt hetzelfde als het bekende knooppuntennetwerk voor fietsen, maar dan op het water. Nu het netwerk in delen van het Groene Hart succesvol is, is regionaal voorgesteld hier aansluiting bij te zoeken. Doelstelling is uiteindelijk een dekkend knooppuntennetwerk binnen de driehoek Leiden – Utrecht – Amsterdam.

Verbetering van de toeristische informatievoorziening vanaf het water en de realisatie van een aantal openbare aanlegvoorzieningen zijn belangrijke onderdelen van de plannen geweest. De betrokken gemeenten zijn Wijdemeren, Stichtse Vecht, Hilversum, Weesp, Naarden en Muiden.

Andere partijen die meewerken zijn onder andere de provincies Noord-Holland en Utrecht, het Regionaal Bureau voor Toerisme Gooi & Vecht, Recreatie Midden-Nederland, Plassenschap Loosdrecht, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de ANWB, de HISWA, Natuurmonumenten, het watersportverbond en het Platform Recreatie & Toerisme Wijdemeren. Vanaf nu is sloepvaren in de regio Gooi en Vecht nog eenvoudiger met 22 knooppunten. De route loopt via genummerde knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen.

De nieuwe aanpak is bedoeld om zowel huurders van sloepen als eigenaren ervan zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn in hun keuze van de te varen routes. Door het netwerk en de site ([url=http://www.vareningooivecht.nl]http://www.vareningooivecht.nl[/url]) die erbij hoort kan iedereen zich van te voren al goed informeren over het gebied en de mogelijkheden. Zo kan een route worden uitgestippeld en kan die vervolgens gemakkelijk worden gevaren, met de bijbehorende achtergrondinformatie. Op de borden staan niet alleen de routes vermeld, maar bijvoorbeeld ook waar een sloep gehuurd kan worden.

Tevens wordt een combinatie gemaakt van de ervaringen op het water en die op het land. Zo wordt informatie verschaft over horeca, attracties en winkelgebieden in de buurt en verhuur van fietsen.

Volgens de betrokken partijen leent het gebied van Gooi en Vechtstreek zich uitstekend voor het netwerk. Het waterrijke gebied kent een groot aantal vaarwegen. Enkele kanalen maar natuurlijk ook de aantrekkelijke plassen en meren. Talloze plekken langs het water nodigen uit om even af te meren. Of om er aan boord een aantal uren ontspannen door te brengen of om even van boord te gaan en mooie locaties te bezoeken.

Bovendien is het landschap zeer gevarieerd en zijn er veel verhalen te vertellen over de geschiedenis en bijzondere bewoners. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar watersporters van uit de regio maar ook nationale en internationale toeristen die de streek vanaf het water willen ontdekken.

In Gooi en Vechtstreek zijn vijf prachtige historische sloepentochten ontwikkeld. Ze voeren door een van de mooiste watergebieden van Nederland: de Vecht en de Loosdrechtse Plassen.