Snoei en bloei

De winter is voorbij. Het is weer tijd om de begroeiing in de tuin te snoeien. Voorbereiding is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Door de lange armen van een takkenschaar ontstaat een hefboomwerking, waarmee meer kracht kan worden gezet op de messen van de schaar.
Door de lange armen van een takkenschaar ontstaat een hefboomwerking, waarmee meer kracht kan worden gezet op de messen van de schaar.

Zoek informatie over het gereedschap dat nodig is om te snoeien. Dit hangt af van wat er gesnoeid wordt en of het op hoogte is. Als het op hoogte is, is een ladder handig.

Daarbij is het belangrijk het juiste gereedschap te gebruiken. Snoei geen dikke takken met een snoeischaar of heggenschaar. De schaar kan hierdoor wegschieten. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar. 

Denk ook aan werkhandschoenen. Door die te gebruiken, worden snijwonden door de snoeischaar voorkomen. Bij het vasthouden van (scherpe) takken, zijn handschoenen ook prettig.

Snoei een haag zodanig dat de onderzijde breder is dan aan de bovenzijde. Op deze wijze krijgt de haag onderaan nog voldoende licht, waardoor het kaal worden aan de onderkant wordt voorkomen. 

Bij een verwaarloosde of sterk uitgegroeide coniferenhaag snoeit u alle zijtakken terug tot bijna op de stam. Na deze ingreep staat er dus een rij vrijwel kale boomstammen. Het is niet zo'n fraai gezicht, maar meestal ontstaan weer volop nieuwe scheuten, die door regelmatig snoeien weer in de goede vorm te brengen zijn. Na drie jaar is de haag weer mooi vol en verjongd.

De snoeifrequentie is twee tot drie keer per jaar. Snoei hagen in ieder geval voor de langste dag (21 juni) en niet in volle zon vanwege de kans op verbranding. Het tweede moment in het jaar om te snoeien is half augustus-half september. Na half september snoeien is af te raden: de jonge scheuten zijn gevoelig voor vorst.