Stoel volgens laatste mode

Meubelproducent Thonet introduceert deze maand stoel GRTZ. GRTZ was in 2009 een van de spraakmakende inzendingen voor de Thonet Mart Stam-prijs.


Het gebruik van puur goud in de rugleuning van de Thonet EXP-stoel GRTZ verwijst naar het gebruik van sieraden, accessoires die niet weg te denken zijn in de mode.

GRTZ komt op de markt onder het in 2010 geïntroduceerde label Thonet EXP. GRTZ is, na de Vouw Wouw (VW01), het tweede product in de EXP-collectie. Marian Duijvestijn ontwierp de stoel en werkte het model verder uit in samenwerking met Thonet. „GRTZ is een vertaling van een klederdrachtkostuum naar een stoel”, aldus Duijvestijn. „Het unieke aan GRTZ is dat de gebruiker de stoel naar eigen smaak kan ‘aankleden’.”

De stoel is voorzien van een ronde zitting van 60 cm doorsnee, gestoffeerd met wolvilt en vaste bevestigingspunten voor rugleuning en poten. Het is een stoel met klassieke stoelpoten en een verguld rugframe. Het gebruik van puur goud in de rugleuning verwijst naar het gebruik van sieraden, accessoires die niet weg te denken zijn in de mode.

Duijvestijn is druk bezig met de ontwikkeling van diverse soorten poten en rugvormen, waardoor de gebruiker de stoel uiteindelijk naar eigen smaak kan samenstellen. Rondom de zitting kan men de stoel zelf aankleden door te kiezen uit vele verwisselbare ‘rokken’. Ook de collectie rokken wordt op dit moment ontworpen.

De stoel is te koop voor 1.114 euro via de Thonet-dealers en via www.thonetexp.nl.