Winterse tuin

De natuur houdt zijn adem in, maar toch strooit hij nog met kleine juwelen in de winter. Je kunt nu genieten van vaste planten zoals kerstrozen en winterakonieten. Maar er zijn meer winterbloeiende heesters dan de meeste mensen weten.

Ook de Daphne mezereum, het rood peperboompje, bloeit mooi in deze periode.
Ook de Daphne mezereum, het rood peperboompje, bloeit mooi in deze periode.

Heesters die zich niets aantrekken van de kou en soms subtiel, maar vaak zelfs uitbundig hun bloemen openen. 

Hazelaars (Corylus) zijn bomen of hoge struiken. Ook de kronkelhazelaar met zijn bijzondere takken hoort erbij. Winterheide (diverse soorten Erica) is er in tientallen cultivars met rode, roze, witte, paarse en lila bloemkleuren. Bovendien wintergroen, zelfs geelblijvend loof komt voor. 

De vroeg bloeiende Fuji-kers (Prunus incisa ‘Februari Pink’) bloeit met grote, roze bloemen en straks loopt zijn blad uit in een lichtoranje tint. Prachtig, zowel nu als straks. Een Japanse kers die Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ heet, kan de hele winter bloeien met halfgevulde, van roze naar wit verblekende bloempjes.

Dé winterbloeier is Chimonanthus praecox (ook wel meloenboompje genoemd). Een tot 2,5 m hoge struik die aan z’n kale takken tijdens mooi winterweer zoet geurende, gele bloempjes met een paars hart laat uitlopen.

Veel winterbloeiers trekken het vocht uit hun bloemen terug zodra het gaat vriezen – dan stopt de bloei even – maar zodra de temperatuur weer hoger wordt, gaat dat vocht retour en bloeien ze weer vrolijk verder.